هندوانه گياهي است يكساله ويك پايه ساقه آن خزنده و پيچك درد و برگهاي آن پهن با بريدگيهاي عميق مي باشد . گلهاي آن كوچك و زردرنگ است . ميوه آن رگد يا دراز . پوست آن سبز رنگ و داخل آن قرمز مي باشد . تخمه هندوانه بر حسب انواع مختلف آن ممكن است سياه ، قرمز ، سفيد و يا زرد باشد .

ترکیبات شیمیایی هندوانه عبارتند از :

اسيد آمينه سيترولين, موادي بنام كاروتن و ليكوپن ,نوعي قند بنام مانيتول .

درصد گرم مواد هندوانه بصورت زیر است :

آب ۹۲ گرم ,پروتئين۵٫۰ گرم,چربي ۲٫۰ گرم,نشاسته ۶ گرم,كلسيم۷٫۰ ميلي گرم,فسفر ۱۰ ميلي گرم,آهن۵٫۰ ميلي گرم,سديم۱ گرم,پتاسيم ۱۰۰ ميلي گرم,ويتامين آ ۶۰۰ ميلي گرم,ويتامین ب۱ =  ۱۰٫۰۳ ميلي گرم,ويتامين ب ۲  = ۳٫۰ ميلي گرم,ويتامين ب ۳  = ۲٫۰ ميلي گرم,ويتامين ث ۸ ميلي گرم.

خواص تخم هندوانه :

تخم هندوانه داراي حدود ۳۰ درصد روغن است كه از نظر خواص شيميايي مانند روغن بادام مي باشد .

خواص دارویی هندوانه :

هندوانه از نظر طب قديم ايران سرد و تر است . گرما را برطرف مي كند و بهترين ميوه تابستان است .

  1. هندوانه پائين آوردن فشار خون كمك مي كند .
  2. هندوانه معده را تقويت مي كند.
  3. پوست سفيد داخل هندوانه براي زخم گلو و دهان بسيار موثر است.
  4. مغز تخمه هندوانه كرم هاي معده و روده را از بين مي برد.
  5. هندوانه براي ورم مثانه مفيد است.
  6. هندوانه بدن را تازه  شاداب مي كند.
  7. هندوانه براي اشخاص گرم مزاج بسيار خوب است.
  8. آب هندوانه مخلوط با سكنجبين علاج كننده يرقان و دفع كننده سنگ كليه است.
  9. براي خنك كردن بدن در روزهاي گرم تابستان هندوانه را با شكر بخوريد.
  10. براي برطرف كردن تب و اخلاط بدن هندوانه را با شير خشك بخوريد.
  11. براي رفع خارش بدن هندوانه را با تمبر هندي بخوريد.
  12. هندوانه را بايد هميشه بين دو غذا خورد يعني تقريبا سه ساعت بعد از غذا و يكساعت قبل از غذا . زيرا اگر بلافاصله بعد از غذا خورده شود در هضم غذا اختلال ايجاد مي كند,همچنين نبايد هندوانه را با ميوه هاي ديگر مخلوط كرد زيرا توليد نفخ شكم مي كند.

مضرات هندوانه :

۱٫ هندوانه براي اشخاص سرد مزاج و آنهائيكه داراي معده سرد مي باشند مناسب نيست . اينگونه اشخاص اگر مي خواهند هندوانه بخورند بايد آنرا با شكر ، ويا عسل و يا گل قند بخورند .

۲٫ همچنين هندوانه در اشخاص سرد مزاج باعث درد مفاصل و ضعف جنسي مي شود .